Vaste Expositie

Visserij

Haast zou je het niet verwachten - we liggen tegenwoordig nu eenmaal 20 km (!!!) landinwaarts - maar Kolhorn is wel degelijk honderden jaren lang een vissersdorp geweest. Hoe dit zich manifesteerde in het dorp, en hoe het leven op zee eruit zag, laten wij graag zien aan de hand van historische objecten, infoplaten, en videomateriaal.

Ohja, de turfschuur zou geen turfschuur zijn zonder ook de massale turftransport te behandelen!

Een veranderd bestaan

Tegenwoordig is Kolhorn omringd door polders en akkerland. Zoals u zich misschien kan voorstellen, moet deze verandering voor de dorpelingen grote gevolgen hebben gehad! Hoe de Klorners omgingen met dit veranderende bestaan, laten wij graag zien aan de hand zeldzame historische objecten en foto's. Voelen hoe zwaar kleisteken moet zijn geweest? Ook dat kan!

De woonhoek

De verdomhoek, een koosnaampje voor Kolhorn, was voor sommige mensen ook de hoek waar ze woonden. Hoe men woonden in de 19de eeuw, hebben wij aan de hand van een opstelling proberen weer te geven. Kunt u de verhalen van de bewoners al horen?

De Omringdijk

Al eeuwen ligt de West-Friese omringdijk rustig op zijn plek. Maar, hoe is deze hier gekomen? En nee, het zijn geen aliens geweest!
 
In onze vaste tentoonstelling beneden, tonen wij u de ontwikkeling van de dijk aan de hand van verschillende vitrines.​​ Van  duyffsteen uit de 13de eeuw, tot wier uit 16de en 17de eeuw, we hebben het allemaal!

Heeft u dit allemaal al eens gezien? 

Elke twee jaar komen wij met een originele en relevante tijdelijke tentoonstelling. Benieuwd naar wat we hebben behandeld of wat we nu hebben? Klik hier!