Ons verhaal

Wanneer de boet waarop de turfschuur is gebaseerd is gemaakt, is onduidelijk. Ideeën dat deze gemaakt is tijdens de Gouden Eeuw, als gevolg van turftransport naar groeiende Noord-Hollandse steden, bestaan, maar historisch materiaal dat dit bevestigt ontbreekt. De eerste bronnen die mogelijke turfboeten weergeven op de dijk komen uit de 18de en 19de eeuw; de hoogtijd van turftransport over de Zuiderzee. ​Tijdens deze hoogtij zullen er naar verwachting enkele tientallen boeten op de dijk hebben gestaan. 

Na de inpoldering van de Wieringermeerpolder in 1930 kwamen de boeten buiten gebruik. Kolhorn verloor haar strategische handelspositie, en haar haven raakte van minder belang. De boeten zullen in deze tijd langzaamaan moeten zijn afgebroken, tot er slechts een handvol over bleef. In de jaren 80 van de twintigste eeuw lag Kolhorn er verloren bij. Het dorp was arm, de straten lagen er verpauperd bij, en de boeten op de dijk stonden letterlijk op instorten.

Het idee van het maken van een heus dorpsmuseum bestond al een tijdje, een geschikte locatie ontbrak echter. Na de restauratie van onze boet, en twee andere (Watersport, en het oude 'Op Zeeland'), in 1991, kwam deze ruimte tot beschikking. Op 5 oktober 1991 werd het gebouw geopend, en in 1993 was ons eerste museum een feit.

Tot 2019 bestond het museum als onderdeel van de historische vereniging van Kolhorn. In 2019 sloeg het museum een nieuw pad in; als onafhankelijk museum in een gehuurd pand wilden we onze ambities waarmaken. Een ruimte voor een vaste tentoonstelling werd ingericht, maar nu ook een ruimte voor een wisselende tentoonstelling. Na enkele werkzaamheden aan het pand in de afgelopen jaren, zijn we toekomstbestendig!